Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.11.2009 18:30 - Интериорен дизай или интериорно проектиране
Автор: vidar Категория: Бизнес   
Прочетен: 868 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 30.11.2009 19:09



image

           Напоследък все по-голяма актуалност добиват услуги като интериорен дизайн и интериорно проектиране. Интересът към тях се засилва от разбирането в обществото за нуждата нашия вкус да бъде професионализиран и хармонизиран в практическия резултат. Безвъзвратно отмина времето, в което господстваше нагласата, че усетът ни за естетика е достатъчен, за да произведем качество, стил и красота.

Макар и двете да съдържат думата интериор те се различават по обхвата на дейностите, които включват. Интериорният дизайн определя функционалността на помещенията, стила и формите - на архитектурната част: преградни стени, окачени тавани, настилки и др.; на мебелите: минималистичен ретро или друг стил, с остри или обли форми, материалите и т.н. Също така: цветовите решения, хармонията между тях и формите, духа на интериора, който задължително трябва да отговаря на стила, вкуса и начинът на живот на хората, които ще го използват. За решаване на такава комплексна задача не е достатъчно само чувство за естетика, но и комплекс от специализирани знания. Мебелите трябва да са удобни и ергономични, разтоянията между тях да са достатъчни за лесна и приятна употреба. Също така да се съобразява дали цветовете и формите подсъзнателно ни въздействат негативно – фактор, който човек трудно установявя и без да си дава сметка за последствията. Разбира се има още много фактори, но да не забравяме, че нашата цел е да очертаем разликите между интериорен дизайн и интериорно проектиране.

Очевидно е, че интериорното проектиране съдържа изцяло в себе си интериорния дизайн, но освен това включва и думата проектиране. Следователно се ангажира целият проект да бъде изпълнен. За това са необходими и други познания – по отношение на всички специфики на строителните дейности, на конструкциите и начина на монтаж на елементи от мебелите, за да се подсигурят предварително във фазата на строително-ремонтните и довършителни работи.

Тук, обикновенно, от редица фирми за интериорен дизайн се залага една уловка: че ще се ангажират да проследят и контролират целият процес на строителните работи. Нашият почти 20 годишен опит сочи, че са много малко фирмите с възможности да доведат тази задача до успешен край. Причините за това не винаги са в тях, съществува нелоялност от страна на някои майстори, невъзможност да се преценят сроковете, както и неспособност да се обхване комплексът от мерки за постигане на добър резултат. За това ние считаме, че най-добре е да се избере фирма, която има собствени мощности за това и гаранцията ще бъде пълна. Нещо любопитно: в нашата практика сме установили, че комплексният подход пести 25 % на инвеститора от строителни грешки. Освен това има една категория “дизайнери” , които считат че интериор се прави като се разходят по магазините и подберат за своите клиенти подходящи мебели. Можем да ги познаем по това, че техните интериори много приличат на снимка от списание, рекламираща продукт на някой производител. Затова фирмата предлагаща интериорно проектиране трябва да притежава и мебелна фабрика, в която да произведе индивидуални мебели, проектирани за конкретно място. Освен това то позволява и хармонизирано цветово решение еднакво за вратите и за обзавеждането. Знаете колко е дразнеща разликата в нюанса на мебелите, закупени от различни производители.

С това се очертаха двата подхода: “аз съм си измислил(а) дизайна, искам само да го произведете” и другия подход: “имам някои идеи, искам да постигнем чудесен резултат”.

 Надяваме се, че тази статия ще ви помогне ако планирате скоро нов интериор.




Тагове:   design,   дизайн,


Гласувай:
0




Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vidar
Категория: Новини
Прочетен: 13855
Постинги: 1
Коментари: 0
Гласове: 3
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031